NEXTLAB.TECH – locul în care afli totul despre robotică și creezi chestii super-wow!

NEXTLAB.TECH – locul în care afli totul despre robotică

NEXTLAB.TECH este un motor educațional bazat pe inteligență artificială pentru învățare adaptivă. Poate fi folosit pentru diverse activități educaționale precum: proiectarea unităților de învățare, organizarea de hackathoane, concursuri de robotică, evaluări, automatizarea livrării lecțiilor, cursuri școlare și activități pregătitoare destinate elevilor cu vârstă până la 16 ani.

Cu aproape 2.000 de profesori și peste 30.000 de elevi înscriși în acest proiect, NEXTLAB.TECH își dorește să transmită mai departe pasiunea pentru robotică, în contextul în care în ultimii 5-7 ani informatica - robotica a ”explodat”. Și cu siguranță, astfel de studii, cursuri la care deja merg copiii, este în beneficiul lor. Fiindcă viitorul automatizat ”bate” la ușă.

Am adresat câteva întrebări scurte lui prof. univ. dr. Răzvan Bologa, managerul NEXTLAB.TECH, în urma cărora veți înțelege frumusețea acestui proiect, precum și dezvoltarea sa continuă. Desigur ,veți regăsi și informații legate de înscriere.

Ce este NextLab? Cum a început povestea NextLab?

NEXTLAB.TECH a pornit din dorința de a ajuta elevii să învețe robotică. Este o platformă pe care elevii între 8 și 16 ani învață robotică. Meseriile viitorului vor fi bazate pe sisteme fizico-cibernetice și robotica reprezintă un domeniu cheie. Platforma NEXTLAB.TECH folosește pedagogii inovative pentru a preda robotică într-o manieră modernă și atractivă pentru elevii de vârstă mică. Noi avem trei categorii de roboți: 

  • pentru începători (MIRO), 
  • pentru pasionați de tehnologie (TECNICUS) și 
  • pentru robotica creativă (ENSPIRO). 

Aș dori să menționez că la Nextlab dezvoltăm atât capacitatea elevilor de a asambla și programa roboți, cât și abilitățile de digital story-telling.

De unde a apărut ideea de a crea cursuri de robotică/ informatică pentru copii?

În anul 2017 informatica a fost introdusă ca disciplina obligatorie în cadrul ciclului gimnazial din România. Robotica reprezintă o completare firească a informaticii așa că am făcut eforturi să lansăm platforma NEXTLAB.TECH.  

Cum ați identificat nevoia de cursuri de robotică pentru copii?

Mulți elevi și părinți ne-au cerut lecții de robotică cu caracter transdisciplinar. Așa că am decis ca în 2017 să începem construcția primului makerspace din București. Am primit rapid sprijin din partea multor actori din domeniul educațional și cel de afaceri. În 2018 am lansat și o platformă online care în 2019 a devenit cea mai mare platformă pentru studiul robotici și a început să fie folosită și pentru alte discipline. Tot in 2019 am aderat la programul ROMÂNIA TECH NATION care își propune să educe un milion de elevi în robotică.

Care sunt seriile de cursuri organizate de NextLab?

Există numeroase activități educaționale pe platforma noastră. Avem un curs susținut către noi precum și activități susținute de profesorii din școli. Noi avem o întâlnire săptămânală la care  putem primi elevi în cadrul programului ROMÂNIA TECH NATION. Participarea la activitățile programului ROMÂNIA TECH NATION este gratuită.

Unde și cum se pot înscrie cei interesați de cursuri de robotică pentru copii?

Înscrierile se fac la adresa robo.nextlab.tech. Elevii și profesorii pot crea un cont gratuit și vor vedea în dashboard calendarul întâlnirilor. 

Cum au fost recepționate acțiunile NextLab de către părinți și cadrele didactice?

Profesorii și părinții sunt foarte încântați. În primii doi ani platforma noastră a strâns peste 1.600 de profesori și 33000 de elevi din toate regiunile României. În acest moment derulam și un program de pregătire a cadrelor didactice care are foarte mulți doritori.

Credeți ca în viitor va deveni o practică generală cursurile de robotica?

Consider că robotica va deveni una din principalele discipline în cadrul procesului educațional din perioada post-pandemie deoarece pentru a fi angajabili în viitor elevii trebuie să asambleze și să programeze roboți. Locuri de munca ale viitorului vor avea un pronunțat caracter online și prin urmare roboții se vor folosi pe scară largă în aproape toate domeniile, inclusiv cele non-tehnice.