ECHILIBRUL ÎN CUPLU (VIDEO)

Autor: Cristina Coman, psihoterapeut și psiholog clinician

 

Fiecare dintre noi când formăm legături cu alte persoane o facem din anumite motive. Dacă fiecare persoană este sinceră cu ea însuși, dar și cu cel de lângă, multe conflicte ar putea fi evitate. Pentru a încuraja echilibrul în cuplu, este foarte important ca cei doi să înțeleagă factorii care i-au determinat să formeze o relație. Partea intimă reprezintă și ea un element important și de multe ori neglijat, care dacă este folosită într-un mod optim, completează prosperitatea legăturii dintre cei doi. Multe conflicte pot apărea pe anumite subiecte care nu sunt cele ce determină dezechilibrul relației cu adevărat.

Relația de cuplu poate fii asemănată cu o tablă de șah. Fiecare încearcă să intre și să se contrapună în fața celuilalt. Nu există relație în care niciunul dintre parteneri să nu-și dorească să domine, măcar într-o proporție mică, o parte din teritoriu. Într-o relație de cuplu există dorința de protejare a propriului teritoriu, pentru a înțelege exact unde se poziționează în viața celui de lângă.

Apariția copiilor în viața de cuplu necesită luarea unor decizii pentru a forma un punct de vedere comun, tocmai ca cel mic să înțeleagă sentimentul de unitate dintre părinți. Comunicarea este un factor important atât pentru cei doi parteneri, cât și pentru copii. Modul de comunicare pe care îl învață copiii este în primul rând cel de acasă. Cei mici descoperă cum să-și gestioneze emoțiile prin puterea exemplului luată tot de la părinți. De aceea, este esențial ca părinții când întâmpină situații mai tensionate, să urmeze niște pași.

Unul dintre cei mai importanți pași este observarea. Observă ce își dorește partenerul. Gândește-te dacă este momentul oportun pentru a purta o conversație în contradictoriu, nu te grăbi să răspunzi pe fond nervos. Dacă nu este o problemă stringentă, este cel mai bine să fie evitată pentru moment și discutată când ambii parteneri sunt pregătiți pentru ea. Această evitare a discuției pe moment trebuie neapărat reluată. Lucrurile care sunt deranjante pentru unul dintre parteneri și au fost lăsate așa pot crea o cearta aprinsă între cei doi deoarece n-au fost discutate la timpul lor. Cu atât mai mult, ce rămâne nespus între cei doi, în timp poate crea probleme semnificative în relație și pot ajunge chiar și la pragul divorțului din cauza acestora.

Cele mai des întâlnite probleme de cuplu sunt: când tatăl nu stă îndeajuns cu copilul pe cât își dorește mama sau că unul dintre părinți nu este atât de implicat în rezolvarea temelor copilului. Problemele cu copilul pe care părinții le întâmpină reflectă de fapt problemele pe care aceștia le au în relația de cuplu. Toate acestea au un efect asupra celui mic.

O modalitate simplă și eficientă de a preveni conflictele și de a înțelege cel mai bine ce-și dorește fiecare dintre parteneri este stabilirea unei zile pe săptămână, fără copii de față, în care să vorbească și să țină cont de părerile fiecăruia. Sinceritatea și înțelegerea sunt bazele ce mențin relația sănătoasă si de lungă durată. La început, partenerii se grăbesc să-și împărtășească emoțiile față de persoana cu care speră că vor rămâne pentru totdeauna. Însă pe parcurs, aceștia uită cât de important este să nu pună multă presiune pe relație. Această presiune apare prin nerezolvarea problemelor întâmpinate la timp. Certurile sunt un lucru normal, însă cel mai important lucru este împăcarea. Lucrurile nu trebuie să rămână nerezolvate deoarece prea multă tensiune pusă pe relație produce o ruptură între cei doi. Dacă lucrurile escaladează, este esențial să știi să revii, nu să le amplifici.

Copiii învață să se comporte și să se exprime prin felul în care părinții o fac. Prima școală a copilului este relația dintre mamă și tată. Pentru a afla mai multe despre momentul oportun de purtat aceste discuții, felul în care trebuie purtate și elementele fundamentale ale unei conversații non-agresive, intră în Clubul "Aleg să Previn! Educație și Sănătate" și vei afla mai multe informații de la psihoterapeutul și psihologul clinician Cristina Coman.