Cum îndepărtăm copilul din fața ecranelor? (VIDEO)

Autor: Cristina Coman, psihoterapeut și psiholog clinician

Copiii au nevoie de soare, hrană sănătoasă și relații interumane directe. Este adevărat că tehnologia este foarte importantă în zilele noastre, însă nu de la vârsta de zero până la cinci ani. Din păcate, sunt mulți părinți care le pun copiilor tableta în față chiar și în timpul mesei.

Expunerea la imagini derulate într-un ritm rapid îi face pe cei mici să devină plictisiți, lipsiți de interes și pasiune reală pentru activități în afara mediului virtual.

Ecranele sunt peste tot, iar tehnologia a împânzit toate activitățile noastre uzuale.  În lumea de astăzi este important să le prezentăm copiilor noștri aceste tehnologii distractive și noi. Dar trebuie să ne asigurăm că aceștia nu devin dependenți de ecrane care pot avea ulterior efect asupra comportamentului lor deoarece, chiar dacă aplicațiile și internetul promit să ofere jocuri și resurse educaționale, există puține dovezi că acestea sunt de fapt benefice pentru dezvoltarea cognitivă a celor mici.

Expunerea excesivă în fața ecranelor a copiilor este de fapt asociată cu probleme de atenție și învățare, performanțe academice mai mici, obezitate și comportament negativ. Și într-adevăr, copiii ar trebui să petreacă cel puțin 60 de minute de joc nestructurat în aer liber în fiecare zi. Asta pentru că timpul în aer liber poate reduce stresul și anxietatea. Copiii au șanse mai mari de a-și construi puterea, echilibrul, limbajul și abilitățile sociale atunci când socializează.

Ce puteți face pentru a îndepărta copilul din fața ecranelor

1. Gestionați utilizarea ecranului. Puteți realiza acest lucru creând un plan media de familie cu limite individualizate de timp și conținut și învățând despre controlul părinților și setările de confidențialitate. Alte sfaturi includ vizionarea în comun și discuții despre conținut cu copiii, descurajarea utilizării mai multor dispozitive simultan, obținerea tuturor parolelor și a informațiilor de conectare și discutarea comportamentelor online adecvate.

2. Încurajați utilizarea semnificativă a ecranului. Aceasta implică prioritizarea rutinelor zilnice (fără ecran) față de utilizarea ecranului și ajutarea copiilor și adolescenților să aleagă conținut adecvat vârstei și să recunoască conținut sau comportamente problematice.

3. Modelează utilizarea sănătoasă a ecranului. Revizuiește-ți propriile obiceiuri media și planifică timpul pentru jocuri și activități alternative. Încurajați zilnic ore „fără ecran”. Opriți propriile ecrane atunci când acestea nu sunt utilizate (inclusiv televizorul de fundal). Evitați ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare și descurajați utilizarea recreativă a ecranelor în dormitoare.

4. Monitorizați semnele de utilizare problematică. Aceste semne includ: plângeri privind plictiseala sau nefericirea fără acces la tehnologie și comportamentul opozițional ca răspuns la limitele de timp ale ecranului. Utilizarea ecranului care interferează cu somnul, școala, interacțiunile față în față, jocul offline și activitățile fizice este, de asemenea, problematică, la fel ca și emoțiile negative în urma interacțiunilor online.

Integrați ecranele cu atenție

Suntem norocoși să trăim într-o perioadă de inovație tehnologică atât de rapidă. Aceste tehnologii deschid oportunități extraordinare pentru majoritatea (dacă nu pentru toate) domeniile vieții, inclusiv oportunități noi și diferite pentru familii de a se conecta.

Dar trebuie să fim atenți la modul în care integrăm aceste tehnologii în viața noastră și la consecințele pe care acestea le au asupra noastră, a relațiilor noastre și a copiilor noștri.